پست مهمان این هفته رو گلناز عزیز لطف کرده و برامون بر اساس تجربه خودش در مورد یک جهیزیه مینیمال نوشته. گلناز هم از اون دسته دانشمندهای هنرمنده که آشپزیش هم خیلی خوبه و اینجا  یا اینجا میتونید آثار خوشمزه اش رو ببینید. این شما و این هم نوشته گلناز:


 
مدتیه که با راهنمایی های عارفه عزیز (که البته یه اشنای قدیمیه) با سبک مینیمال بیشتر اشنا شدم. سبکی که هنوز صد در صد جاشو تو زندگیم باز نکرده ولی داره از راه میرسه. معاشرت با دوست و اشنا و مخصوصن معاشرت های اینستا گرامی و تلگرامی باعث شد متوجه بشم که چه جو مصرف گرایی تو ایران داریم. سن و سالم ایجاب میکنه که اکثر دوستام در حال تدارک جهیزیه و یا سیسمونی باشن. خواستم تو این زمینه یه چندتا نکته بگم که از سالها زندگی بین غربی ها و تجربیات خودم بهشون رسیدم.
 
لازم بذکره که قصد نکوهش فرهنگ و سنتمونو ندارم و بنظرم بسیار قشنگه که برای یه زندگی مشترک و یا برای اومدن یه نوزاد از قبل تهیه و تدارک ببینیم. البته من جهیزیه نخریدم. تو کشور محل زندگی همسرم عقد کردیم و جشن گرفتیم و همسرم با سه تا چمدون و دو تا کارتن سی کیلویی که بیشتر کتاب بود، وسایل شخصیشو اورد تو خونه دانشجویی من. سر صبر و یواش یواش خونه عوض گردیم و شروع کردیم به خرید یا تعویض وسایلی که باید با زندگی دو نفره مطابقت میکرد، مثل تخت، کمد بزرگتر و یا یه مبل راحت متناسب با بودجمون.
 
١- بنظرم مهم ترين نكته اينه كه ليست بنويسيد. روي هر ايتم فكر كنيد و توجه كنيد چه خصوصيتيش براتون مهم تره. مثلن يخچال كيفيت و اندازش به قيافه و رنگش ارجحيت داره ولي قاعدتن رنگ و طرح ملحفه و روتختي رو به اندازه كيفيتش مهم ميدونيد. به ليستتون وفادار بمونيد و بيشتر از اون خريد نكنيد.
 
٢- وسایلی رو که به ندرت استفاده دارند نخرید و سعی کنید با قرض کردن یا معادل سازی ازشون استفاده کنید.
 
یادمه قبل اولین مهمونی مشترکمون رفتیم و یه سرویس ظرف شش نفره خریدیم! قبلش من  فقط شش تا بشقاب غذاخوری داشتم که کار پیش دستی و دیس رو هم انجام میدادند! با این سبک خرید تمامه ظرفایی که دارم اونایی هستن که احتیاج دارم. وقتی هم که مهمونی بزرگ دارم ترسی از استفاده از بشقاب یکبار مصرف یا قرض از دوستان ندارم. کلن چندبار در سال مگه من بیشتر از دوازده نفر مهمون دارم که براش بشقاب اضافه نگه دارم؟
حالا شاید این مثال بشقاب یکم زیاده روی باشه. ولی مثلن یه وسیله ای مثل چرخ گوشت چقدر استفاده داره؟ گوشت رو که معمولن این روز و روزگار چرخ شده میخریم. مامان من الان فقط از چرخ گوشتش واسه چرخ کردن گردو برای فسنجون استفاده میکنه. من کلن سالی دو دفعه فسنجون میپزم یا با گردو چرخ شده وارداتی از منزل پدری ، یا با گردو پودر شده از سوپر مارکت و یا با گردو خرد شده در غذاساز عزیزم جناب رستم! واقعن بنظرتون چرخ گوشت برای من لازمه؟
 
٣-لازم نیست از روز اول همه چیز رو داشته باشید. به اندازه نیاز خرید کنید و به جاش بودجه ای رو در نظر بگیرید واسه خریدایی که به نیاز های ایندتون جواب بده.
 
بطور مثال شاید ادمی باشید که همیشه غذای مهمونیشو از بیرون میگیره، پس با این حساب نیاز به قابلمه بزرگ ندارید. من خودم همیشه برای مهمونی های تا ده نفر خودم اشپزی میکنم و تجربه بهم ثابت کرده غذای توی فر برام درست کردن و سروش راحت تره . دو تا ظرف بزرگ توی فری دارم و خلاص! نیازی هم به قابلمه و ماهیتابه بزرگ ندارم.
 
همین قانون واسه وسایل برقی هم صدق میکنه.همه غذاساز نمیخوان، بهش اضافه کنید تستر و سولار و مایکروفر و قهوه ساز و چایساز و کتری برقی و ….
وسایل برقی اشپزخونه من الان از این قرارن: کتری برقی، تستر  واسه نون تست، جناب رستم (غذاسازم که میکسر و اسیاب برقی و رنده برقیم داره)، جناب شاغلام (قهوه ساز)، همزن دستی برقی ( مرتب کیک درست میکنم) و یه گوشتکوب برقی کوچیک که یادگار دوران تجرده و شیر موزهاش و الان فقط سوپ له میکنه. تازه هرکدوم رو هم بعد از كلي تحقيق و بالا پايين كردن خریدم و از هر کدوم بیشتر از سه دفعه در هفته استفاده میکنم! (کتری برقی و قهوه ساز رو هر روز دو یا سه دفعه)
 
یادتون باشه که خیلی وقتها تا چندماه از زندگی مستقلتون نگذره نمی دونید چی بدردتون میخوره. واسه همین بنظرم تو خرید وسایل عجله نکنید. رسم خوبی میشد اگه یه مقداری از هزینه جهیزیه رو نقد نگه میداشتید و بعد از ازدواج تصمیم میگرفتید.
 
٤- برای هدایا هم جا بذارید.
 
اگر ازدواج میکنید کلی ظرف و دکوریجات هدیه خواهید گرفت پس بیخودی فضای خونتون از اول شلوغ نکنید. اگر در حال تهیه سیسمونی هستید به این فکر کنید که کلی اسباب بازی و عروسک داخل هدایا هست پس روی اونها هم حساب کرده و واسشون جا نگه دارید.
 
٥- ميدونم كه اين روز و روزگار همه انتظار داريم همسرمون يه گوشه اي از كار خونه رو بگيره. منم از اين قاعده مستثني نبودم و وضعيت درسي و كاري و اخلاقيم ايجاب ميكرد همسرم پا به پام تو كار خونه كمك باشه. خريد وسايل مشترك با هم به اونم اين حس رو ميده كه اينجا صد در صد خونه ي اونم هست و احساس مسيوليتشو در قبال كارهاي خونه بيشتر ميكنه. خلاصه اينكه از سليقه و نياز همسر غافل نشيد.
 
٦-ميدونم توي ايران يه ديد بدي نسبت به اجناس دست دوم وجود داره. ولي به نظرم ميشه فرهنگش جا بيفته …
 
۷- همونقدري كه با سليقه وسايل ريز و درشت ميخريد به چيدن و مرتب كردنشونم فكر كنيد. به اندازه فضاي منزل خريد كنيد. در خريد ظروف و خرده ريزها به اندازه كمدها و كابينت هاتون هم دقت كنيد. از خريدن جعبه ها و يا وسايلي كه به مرتب چيده شدن وسايلتون كمك ميكنند غافل نشيد.
 
يك درد دل هم بكنم و اونم اينكه جا دادن دو دست مبل تو منزل زير صد متر ستم به خودتون، ذهنتون و انگشت كوچيك پاتونه. يه دست مبل درست چيده شده هم موجب ارامش خودتونه هم ميتونه در شرايط مهموني تعداد بيشتري ادم رو جا بده.
 
٨-اخرين نكته هم اينكه سليقه و توجه و تفكر و تعقله كه خونه رو زيبا و مايه ارامش ميكنه نه پول و وسايل زياد و گرون! وقت بگذاريد، سليقه بخرج بديد، واقع گرا باشيد، از گل و گباه غافل نشيد و مينيمال طور شاد باشيد …. بگذاريد خونتون ايينه روحيتون باشه.


نظر شما چیه؟ شما چه پیشنهادی به این لیست اضافه می کنید؟ تجربه شما چی میگه؟
یک کار خوب هم که تازه دیدم وبلاگ عالی یکی از همراهان قدیمی وبلاگ، نیره جان هست که ایشون هم دارند یک راهنمای قدم به قدم برای تهیه جهیزیه مینیمال می نویسند. اگر این موضوع ذهنتون رو به خودش مشغول کرده پیشنهاد می کنم نوشته های نیره عزیز رو هم دنبال کنید و وبلاگش رو بخونید.

22 پاسخ
  1. زهرا ز
    زهرا ز گفته:

    خیلی وقت بود یادم رفته بود به وبلاگتون سر بزنم .الان چند تا پست رو خوندم و خیلی بهم خوش گذشت و از مطالبتون استفاده کردم .من به عنوان کسی که خیلی زیاد جهیزیه نخریدم یعنی همه چبز داشتم ولی خرده ریز اضاف نداشتم الان کلی چیز دور و برم جمع شده .وقتی کسانی رو می بینم که اول زندگی اینهمه چیز می خرند می گم کجا می خوان اینها رو جا بدن؟

    پاسخ
  2. نیره
    نیره گفته:

    پشت واقعا خوبی بود. دست گلناز جون درد نکنه.
    ممنونم از اینکه قابل دونستی و وبلاگ منو معرفی کردی.

    پاسخ
  3. زینب
    زینب گفته:

    مرسی مرسی مرسی 🙂
    یه بحثی هم که فکر کنم جاش تو کامنتا باشه اینه که هرکسی بگه با توجه به سبک زندگیش چه وسیله ای رو خیلی استفاده میکنه و چه وسیله ای رو کم یا اصلا استفاده نداره.
    مثلا تو خونه ما چرخ گوشت هفته ای یه بار استفاده میشه.چون اصلا از بیرون گوشت چرخکرده نمیگیریم.یا مایکروویو هرروز استفاده میشه برای گرم کردن غذا.چون هرکس یه زمانی میاد خونه و ساعتای غذاخوردنمون مختلفه.

    پاسخ
    • عارفه قدسی‌زاده
      عارفه قدسی‌زاده گفته:

      آره عزیزم این هم پیشنهاد خیلی خوبیه. برای هر‌کسی واقعا فرق داره. من خودم ماکروفر استفاده می‌کردم تا وقتی که سوخت! ولی وقتی که سوخت بدون اون هم زندگی‌مون خیلی عادی داره می‌گذره مثلا..به فر عادت کردیم.

      پاسخ
  4. رضوان
    رضوان گفته:

    پیرو پیشنهاد زینب
    تو آشپزخونه ی من مایکروویو باید باشه
    میکسر یا غذاساز یا کلا یه چیزی که اون کاربری رو داشته باشه خوبه ولی با اینکه شاغل هستم اصن از پلوپز و آرام پز استفاده نمیکنم از زودپز اصن خوشم نمیاد
    سرخ کن ندارم و بنظرم خیلی هم بیخوده قهوه جوش هم بیخوده چون شوهرم قهوه که دستی آماده بشه دوست داره چرخ گوشت که از نظر بهداشتی باهاش موافقم با این وجود من مایل به داشتنش نبودم اما…???یخچال وفریزر سرهمی دارم که بنظرم کافیه چون هرچی فریزر کوچیکتر باشه احتمال اینکه غذاهای تازه استفاده کنی بیشتره
    متاسفانه من الان چندتا وسیله با کاربری مشترک دارم که اصن خوب نی

    پاسخ
  5. معصومه
    معصومه گفته:

    من توی یه وبلاگ یه رسم خیلی جالب درباره ی جهیزیه تو لبنان خوندم که خیلی جالب به نظرم اومد
    http://moodkerbes.info/1391/01/02/%D8%B9%D8%A7%D8%AF%D8%AA%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AC%D8%A7%D9%84%D8%A8-%D9%88-%D9%BE%D8%B3%D9%86%D8%AF%DB%8C%D8%AF%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D8%B2%D8%AF%D9%88%D8%A7%D8%AC-%D9%84%D8%A8%D9%86%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D9%87%D8%A7
    که عروس و داماد لیست وسایلی که میخوانو تهیه میکنن میدن به یه مغازه بعد ادرس اون مغازه رو میدن به فامیلا و کسایی که میخوان هدیه بدن که برن از اونجا وسایلی که میخوانو تهیه کنن اینطوری هم وسایل زندگی اینا جور میشه هم مهمونا هدیه شونو دادن هم کسی کادوی تکراری یا اضافه نمیده

    پاسخ
  6. ایلماه
    ایلماه گفته:

    سلام.عالی بود. چرخ گوشت تو خونه ی ماهم چندان استفاده نمیشه. فقط باید جهیزیه ی دخترای فامیل منو ببینین. خیال می کنن قراره بعدا قحطی بیاد و نتونن وسیله بخرن!!
    می خواستم اینجا موضوع کمپین مردمی “ایران را باید دید” رو مطرح کنم. این کمپین با هدف معرفی زیبایی های ایران به دنیا و ارائه ی تصویری بهتر راه اندازی شده. لطف کنید و از این کمپین حمایت کنید. توی اینستا گرام هشتگ #mustseeiran رو به دوستان و آشناهاتون در خارج از کشور معرفی کنید

    پاسخ
  7. سوفیا
    سوفیا گفته:

    سلام عارفه جان مدتهاست که پیگیر سایت و ایده های فوق العادت هستم.ببخشید نمیدونم کجا سوالم رو یپرسم.عارفه جان من شغل و کارم شدیدا درگیر کتاب هست و روزانه با کتاابخونه م و کتب مرجعش سروکار دارم و اصلا ممکن نیست که کتابام رو اهدا گنم چون کار روزانه من با اونا سروکار داره.توی هیچ دکوراسیون مینیمالی کتابخونه ای ندیدم و احساس میکنم محیطم رو خیلی شلوغ کرده.بنظرتون من جکار میتونم بکنم؟
    من هم سبک زندگی م چه از لحاظ فیزیکی چه منتالیته همیشه مینیمال بوده و وقتی فهمیدم کسای دیگه ای هستن که مثل من فکر کنن و از مصرفگرایی بیزار باشن خیلی خوشحال شدم،فقط ای کاش مادر و پدرم هم همینطور بودن.ما اصولا چیز جدد نمیخریم و وسایلمون قدیمی و بازیافت دیگر وسایله.ولی والدینم به هییچ عنوان حاصر نیستن خرت و پرت هاشون رو کنار بزارن و از یادگاری ها دست بکشن.امیدوارم روزی بشه که اونها هم ارزش زندگی خلوت و بی حاشیه رو ببینن.شما خلی روی من تاثیر کذاشتین،بهترین هارو براتون ارزو میکنم

    پاسخ
    • عارفه قدسی‌زاده
      عارفه قدسی‌زاده گفته:

      سلام عزیزم، ممنونم از اینکه برام کامنت گذاشتی و خوشحالم که خیلی وقته همراه من هستی. درسته توی دکوراسیون‌های مینیمال کتابخونه نمی‌بینیم ولی اتفاقا کرم کتاب‌های مینیمال زیاد هستند، کتابهاشون رو چه می‌کنند؟ برای کتاب‌هایی که استفاده از کتابخونه یا کتاب الکترونیک و… جواب نمیده و مجبوریم نگه داریم توی چیدمان مینیمال به جای کتابخونه‌های سنتی که جلوش بازه، از انواع و اقسام روش‌های مخفی استفاده می‌کنند. اونطوری فضا خیلی خلوت‌تر به نظر میاد. مثلا فضاهای مرده و دور از دید رو به کتابخونه تبدیل می‌کنند، یا برای کتابخونه یک در ساده و سرتاسری می‌گذارند.

      پاسخ
  8. پروین
    پروین گفته:

    ممنونم از گلناز عزیز . خوش بحالتون که زندگیتون رو سبک شروع کردید
    ایده لوازم دست دوم به نظرم خیلی خوبه. اینجا برعکسه. یعنی عروس لوازمی که دوران مجردیش داره مثل اپیلاتور، با خودش به خونه مشترک نمیاره و ترجیح میده دوباره خریداری کنه. غربی ها ازدواج رو ساده میگیرن . چه لزومی داره همه همه لوازم نو باشن؟ متاسفانه چون این چیزا جا نیفتاده مایی که اعتقادی به این چیزا نداریم مجبوریم تا حدودی رعایت کنیم تا حرف و حدیثی پیش نیاد
    معصومه مطلبت خیلی خیلی جالب بود. حظ کردم . چه رسم خوبی دارن لبنانی ها
    اینجا خونه عروس و دوماد از وسائل تزیینی کادویی پر میشه. نه کاربرد دارن و نه باهم همخوانی دارن. هرکدوم یه رنگ و سبکی هستن. بهترین قسمتش مشخص کردن تاریخ و ساعت ملاقاته. من عاشق زمانبندی هستم

    پاسخ
  9. مریم
    مریم گفته:

    سلام عارفه جان. تازه با سایت شما آشنا شدم. بسیار خوشحالم. منم باید سبک زندگیم رو عوض کنم. از مطالب مفیدی که می گذارید ممنونم.

    پاسخ
  10. هورام بانو
    هورام بانو گفته:

    سلام عارفه جان خوبی
    خیلی وقته پستت جدید نداشتی خواستم حالت بپرسم فقط نشونی همین خونه رو داشتم
    برات روزهای قشنگی رو آرزو میکنم ….

    پاسخ
  11. سارینا
    سارینا گفته:

    سلام مجدد .ما هم یه رسم خوبی رو مامانم تو فامیل جا انداخته که کادو پول یا سکه میبره .برای نامزدی ما رسم داریم هر کسی یه چیزی معمولا ظرف میاره .قبلا هر کی یه جنسی با طرح و نقش متفاوت میاورد .مثلا میدید بعد از نامزدی 4 دست برنجوری با گل های مختلف داری .ولی مامانم با زن عمو و عمه و خاله و زندایی ها هماهنگ میکنه وهمگی با هم یه سرویس میخرن .یا هر کدوم یه تیکه شو .واقعا کار خوبیه منم برا جهازم دیگه ظرف جدیدی لازم نداشتم .
    یه چیز دیگه که قبلا مخالفش بودم این بود که شوهرم mdf های باقی مونده ساخت کابینت رو نگه داشته بود ولی وقتی یه میز کار لازمم شد تونستیم با همونا یه میز خوب و کاربردی و تمیز درست کنیم.و خیییلی خوشحال شدم:)

    پاسخ
    • عارفه قدسی‌زاده
      عارفه قدسی‌زاده گفته:

      سلام عزیزم، آره کلی از بار و وسایل اضافی خیلی از ماها همین هدیه‌های بی کاربرد هستند. خیلی خوبه همه مثل مامان شما طوری برنامه ریزی کنند که هدیه روی دست گیرنده نمونه!
      استفاده بهینه از ام دی‌اف ها هم خیلی خوب بود! آفرین

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *